İş koçluğu sürecinin başarısı, koyduğunuz hedeflerin niteliğiyle doğru orantılıdır. Belirsiz hedefler belirsiz sonuçlar üretir; net, ölçülebilir ve bağlamsal olarak anlamlı hedefler ise ivme yaratır. Bu yazıda SMART ve OKR çerçevelerini nasıl birlikte kullanabileceğinizi, doğru metrikleri nasıl seçeceğinizi ve sürdürülebilir bir hedef ritmi kurmanın yollarını bulacaksınız.

SMART vs OKR: Birlikte daha güçlü

SMART, hedeflerin kalitesini artıran bir kontrol listesidir: Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili ve Zaman sınırlı. OKR ise büyük resmi hizalar: İlham verici bir Amaç (Objective) ve başarıyı kanıtlayan 2–4 Ölçülebilir Sonuç (Key Results). İş koçluğu perspektifinde en iyi sonuçlar, OKR’nin “neden ve nereye”sini SMART’ın “nasıl ve ne zaman”ıyla birleştirdiğinizde gelir.

Örnek:

Hedef mimarisi: Stratejiden güne

Hedefler katmanlı olmalıdır:

1. Yıllık yön: Organizasyonun stratejik temaları (büyüme, verimlilik, müşteri deneyimi).
  2. Çeyreklik OKR: 1–2 ana amaç, her biri 2–4 KR ile.
  3. Aylık odak: KR’leri ileri taşıyan deneyler ve kilometre taşları.
  4. Haftalık plan: 2–3 odak bloğu, 1 mini deney, 1 retrospektif.
  5. Günlük niyet: “Bugün bittiğinde ‘ilerledim’ dememi sağlayacak tek adım nedir?”

Doğru metrikleri seçmek: Çıktı mı sonuç mu?

İş koçluğu, “meşguliyet” değil “değer” yaratmaya odaklanır. Bu yüzden çıktı (output) ve sonuç (outcome) ayrımını netleştirin. E-postalara cevap sayısı bir çıktı; müşteri memnuniyeti ve yenileme oranı sonuçtur. Mümkün olduğunda sonuç metriği seçin; süreç sağlığı için 1–2 çıktı metriği ekleyin.

Kontrol listesi:

Ritim ve kalibrasyon: Hedefler canlıdır

Hedefler “yaz ve unut” dosyaları değildir. Koçluk sürecinde ritim yaratmak için:

Hedef şablonları

Pratik başlangıç için iki şablon:

1) OKR Sayfası

2) Haftalık Plan

Yaygın hatalar ve çözümler

Hedefler ve psikoloji: Kimlik uyumu

Hedefler davranışı değiştirir; kalıcılığı ise kimlik uyumu belirler. “Daha çok satış yapan biri” yerine “müşterinin ihtiyacını keşfeden bir danışman” kimliği, davranışları doğallaştırır. İş koçluğu, hedef ile kimlik arasında köprü kurar: Değerlerinizle çelişmeyen hedefler daha sürdürülebilirdir.

Örnek vaka: Yeni ekip lideri

Durum: Teknik uzmanlıktan ekip liderliğine geçen Ayşe, toplantı yükünden bunalıyor. Amaç: “Ekipte netlik ve özerklik.” KR1: Yetki devriyle kararların %60’ını ekip alıyor. KR2: Toplantı süresi haftada 9 saatten 6 saate iniyor. Adımlar: RACI tablosu; haftalık 1:1’lerde GROW soruları; toplantısız çarşamba uygulaması. Sonuç: 8 haftada toplantı 6,2 saate düştü; NPS +0,8 puan.

Sonuç

İş koçluğunda hedef belirleme, bir “yaz-boz” değil bir “öğren–uygula–kalibre et” çevrimidir. OKR ile yönü, SMART ile icrayı güçlendirin; doğru metrikleri seçin, ritim kurun ve küçük deneylerle ilerleyin. En iyi zaman şimdi: Bu hafta için iki odak bloğu ve tek bir mini deney planlayın.